EN
Producator Mase Plastice

Tehnica si tehnicieni in injectie plastic

mase plasticeO meserie relativ usoara, cea de operator mase plastice, care suscita un grad mare de interes atat din partea celor ce doresc sa aiba un astfel de job cat si din partea angajatorilor care ofera locuri de munca intr-un domeniu aflat intr-o continua dezvoltare. Cercetarile si dezvoltarile in mase plastice impun un ritm de schimbari cu dublu sens. In timp ce noile produse cer diferite tipuri de piese cu proprietati si calitati specifice, cercetarea si producatorii vin tot timpul cu oferte atractive. Cu o serie destul de mare de optiuni, persoana doritoare poate alege sa lucreze pe diferite tipuri de utilaje, printre care regasim si masina injectie mase plastice.

Cu niste dimensiuni intimidante, cu o astfel de masina se pot obtine multe tipuri de piese. In astfel de cazuri, atentia operatorului mase plastice se indreapta spre alimentarea cu materie prima – polimeri si derivati ai acestora – calibrarea matritei necesare si, intr-un final, livrarea produselor finite. In esenta ei, injectie plastic este o operatie relativ simpla in urma careia se obtin piese cu grade diferite de complexitate.

Un operator mase plastice urmareste intregul proces de injectie plastic realizat. Acesta consta in alimentarea rezervoarelor cu materie prima, in cazul acesta este vorba de diferite tipuri de polimeri, aducerea acesteia la temperatura optima si injectarea ei intr-o matrita. Dupa racire piesa este scoasa din matrita, procesul reluandu-se. Cadenta cu care se realizeaza aceste piese este mare si foarte mare, fapt care impune prezenta unui operator mase plastice pentru supraveghere dar si pentru reglarea dispozitivelor. Prezentata pe scurt, aceasta este modalitatea de producere a unor piese si subansamble de piese folosite in mai toate domeniile economice si industriale. Recipiente folosite in domeniul casnic sau medical, alte tipuri si forme de piese necesare in cel de ambalare sau auto, in cel electronic sau electromecanic. Acestea sunt doar cateva dintre destinatiile pieselor obtinute prin injectie plastic. Spre exemplu, pentru a citi acest mic articol a trebuit sa folositi mouse-ul, tastatura, sau tableta. Costurile de productie sunt mult mai mici decat daca s-ar folosi materie prima clasica – adica fier sau otel, lemn, sticla – ceea ce conduce la preturi bune ale produselor finale.

Revenind la procesul de productie, o masina injectie mase plastice are in componenta, pe langa alte dispozitive, o matrita in care materia prima ia forma dorita. O astfel de piesa este confectionata din materiale durabile care trebuie sa reziste in primul rand la temperaturi ridicate si la presiuni mari, pentru ca procesul de injectie plastic presupune astfel de forte aplicate intr-un timp scurt. Proiectarea si producerea matritei nu este chiar cea mai usoara sarcina pentru un proiectant si un inginer. Facuta intocmai dupa specificatiile clientului, matrita trebuie sa ofere exact acele forme dorite si sa reziste la serii de productie foarte mari. Treaba unui astfel de angajat, de fapt doar un aspect al meseriei, consta in urmarirea si semnalarea unor nereguli privind sarcinile de lucru ale utilajului. Cu bune perspective de cariera, operatorul mase plastice este un element important in ecuatia tehnologica.