EN
Producator Mase Plastice

Produse obtinute prin injectare mase plastice si extrudare mase plastice

extrudare plasticDaca, intr-un ipotetic sondaj, mai multi oameni obisnuiti ar fi intrebati diverse lucruri simple despre produsele din mase plastice, foarte putini ar putea sa dea niste raspunsuri satisfacatoare. Desi le folosim zilnic, precum recipientele de uz casnic obtinute prin injectare mase plastice – cani, farfurii sau sticle – ele raman un secret. Telefoanele mobile, tabletele, perifericele de la computerul personal – mouse-ul sau tastatura sunt cele mai uzuale -, sau cele obtinute prin extrudare mase plastice cu care interactionam foarte des intalnindu-le printre piesele fiecarui automobil – bare de protectie, rezervoare sau o impresionanta colectie de sisteme de prindere mai mult sau mai putin vizibile – piesele din plastic sunt foarte putin cunoscute ca proces de fabricatie.

In prezent, produsele din plastic se pot obtine prin mai multe procedee. Unul dintre cele mai intalnite este numit injectare mase plastice. Cu ajutorul lui ustensilele din bucatarie se gasesc intr-o gama atat de diversa, unele consumabile precum instrumentele de scris sau cele destinate sectorului medical sunt la indemana aproape oricui. Ele se obtin cu ajutorul unor masini de injectat mase plastice. Principiul de functionare al acestor utilaje este unul relativ simplu. Materia prima, polimerii sub forma de granule, este adusa la o anumita temperatura dupa care este injectata intr-o matrita. Costurile mici de productie se reflecta in costul produsului final, fapt lesne de observat in cazul produselor prin injectare mase plastice.

La fel de eficienta este si extrudare mase plastice, o alta modalitate de obtinere a articolelor din plastic. Chiar daca, in linii mari se lucreaza cu materii prime asemanatoare, particularitatile fac diferenta. Propcesul de fabricatie este diferit, fapt care conduce la produse diferite. Daca prin injectare mase plastice se obtin castroane sau conectori folositi in industria electronica cu ajutorul unor masini de injectat mase plastice, prin extrudare mase plastice se obtin tamplarii pentru geamuri, usi, sine pentru perdele precum si alte tipuri de profile. Ca o paranteza, daca s-ar face un top al celor mai utile produse din plastic, altfel spus injectare mase plastice versus extrudare mase plastice, ar fi practic imposibil de facut chiar si o superficiala departajare.

Datorita simplitatii proceselor de fabricatie si a extrem de vastei arii de acoperire a utilitatii produsele din plastic ar putea fi cunoscute mai bine, cunostintele putand sa completeze cultura generala atat a unui elev de liceu cat si a unui adult interesat de ce se afla in jurul sau.

Procesele de injectare mase plastice impreuna cu toate celelalte procese de fabricatie intalnite in aceasta industrie, extrudare mase plastice nu putea sa lipseasca din enumerare, sunt considerate de multi ca fiind poluatoare ale mediului inconjurator implicit a vietii. Daca etapele prin care trec granulele de polimeri pana cand ajung in forma produsului final sunt aplicate gresit, in procesele de fabricatie sunt folosite sisteme uzate sau defecte, atunci contestatarii plasticului au dreptate. Dar daca o fabrica indeplineste cerintele de mediu, daca fiecare dintre noi am avea  colaborare activa in procesul de colectare-reciclare a deseurilor din plastic si nu numai, atunci pericolul poluarii este semnificativ diminuat.